Rés a pajzson

Minap egy vezetőképzésemen, ahol a résztvevők több, mint háromnegyede férfi volt, egyszer csak előkerült a kedvenc témám: Férfiak és a sérülékenység.

A nőknél a sérülékenység, azaz sebezhetőség jellemzően végletes formákban jelentkezik: állandóan megmentésre váró, mindenen elsírom magam nádszál kisasszonyoktól a kőkemény, hozzám ne érj, ne is segíts, mert mindent megoldok egyedül is metál(lélek)lady-kig. Az egészséges persze valahol félúton lenne.

A férfiaknál azonban azt tapasztalom, gyakorlatilag egy irányba mozdult el a libikóka, és olyan lett, mint amikor az egyik végére a szülő ül, a másikra a gyerek. Utóbbinak esélye sincs…

A férfiak félnek megmutatni sérülékenységüket, sebezhetőségüket. Ettől gyengének tartja ma őket a társadalom. A férfi nem sír (és nem érez(het) ugyebár). A nők – tudatosan vagy tudattalanul – gyakran visszaélnek azzal, ha a férfi megmutatja valódi énjét. Ez egyre inkább szűkíti a pajzsán azt a rést, amin keresztül megmutatja valódi énjét. Így kevesebb kritika és bántás éri. Érthető. Védi magát. Van is mitől.

De Lovag, Férfi! Egyet véss eszedbe: az a rés, amin keresztül megmutatod magad (akármekkora is az a rés), érnek a támadások. Értem, hogy igyekszel ezért ezt a legszűkebbre venni, de tudd. Ugyanezen a résen át tud a szeretet és figyelem gondoskodás is átáramolni Hozzád a másik embertől. Így esel saját csapdádba, és zárod magad önmagad börtönébe.

Mit tehetsz? Tágítsd a rést a pajzson, és mutasd meg, ki vagy valójában. A sérülékenységedet és az érzékenységedet, ettől nem leszel férfiatlan puhány. Azok pedig, akik visszaélnek nyitottságoddal, kerüld el jó messzire. Bármelyik lehetőséget választod is, elbújni vagy megmutatni, a végén ugyanannyi barátod lesz. De míg az előbbiek a fáradságos munkával megkeményített énedet kedvelték, addig az utóbbiak Téged saját magadért fognak szeretni. Így tehetsz szert igaz emberi kapcsolatokra, és lehetsz csak szabad ember.

Ha tovább olvasnál...

Férfi szótár

A mindennapok tapasztalata hívta életre azt, hogy tisztába tegyünk néhány alapvető fogalmat. Azokat, amelyek az évszázadok során más értelmet nyertek. Artúr király lovagjai még ismerték ezek jelentését. Ma már csak kevesen. Mik ezek és mit jelentenek?

Tovább olvasom »

Cuki vagy ciki az Apaság?

Az Apaság kérdése alapvetően megosztó a férfiak körében. Vannak, akik trendy-nek, kötelező felszerelésnek tekintik. S vannak, akiknek egyszerűen még a gondolatától is borsózik a hátuk. De egy valami közös bennük. Hogy mi? 

Tovább olvasom »
Shopping Cart
Scroll to Top