Férfi szótár

A mindennapok tapasztalata hívta életre azt, hogy tisztába tegyünk néhány alapvető fogalmat. Azokat, amelyek az évszázadok során más értelmet nyertek. Artúr király lovagjai még ismerték ezek jelentését. Ma már csak kevesen. A mesében is rendszeresen használt jó és rossz harca ez. Vajon az évszázad végén ki győz?

Gondolatébresztő nem csak Férfiaknak…

A hatalom nem hatalmaskodás.

A hatalomban ott az Erő. A belső Erő, amely a közös jóért munkálkodik. Amely tud felelősséget vállalni, és amely rendelkezik a vezetés képességével. Amelyet lehet tisztelni, és amely mögé be lehet állni szívvel-lélekkel. Mert a bizalom talaján nyugszik. A hatalomban mindig ott van a szeretet. Minden más hatalmaskodás: uralkodás a másikon, erőnek erejével, erőszakkal. Eszközöktől és módszerektől függetlenül.

A keménység nem keménykedés.

A keménység egyfajta tartás. Belső tartás. Szilárdság, ellenállóképesség. A keménységben mindig ott van a szeretet. Nem keménykedés, amikor valaki többnek mutatja magát, mint ami. Erejét fitogtatva – amiről aztán a valódi próbatétel pillanatában kiderül, nincs is.

Az alázat nem megalázkodás.

Az alázathoz belső tartás kell. Az alázat tiszteletből fakad. Amikor oda tudod adni magad egy ügyért, valakiért. S közben megtartod szuverenitásod. Az alázatban mindig ott van a szeretet. Az alázat nem önfeladás, nem ön-sárba-tiprás, mert az a megalázkodás.

A szigorúság nem szigorkodás, kegyetlenség.

A szigorúság következetesség, kitartás egy elv, egy szabályrendszer mellett. Olyan, amiben mindenki tudja, minek mi a következménye, mik a lehetőségek, hol vannak a határok. A szigorúságban mindig ott van a szeretet. Abban a percben, hogy az hiányzik belőle, kegyetlenséggé válik.

S végül az Erő nem erőszak.

Az Erő “olyan hatás, ami egy tömeggel rendelkező testet gyorsulásra késztet” (Wikipedia). De nem mindegy, milyen gyorsulásra. A valódi Erő emel, felfelé visz, késztet, így célja és iránya tiszta és nemes. Az Erőben mindig ott van a szeretet. Sosem öncélú, másokat eltipró. Azt úgy hívják, erőszak.

Ha bármelyik fogalommal nehézséged adódott, akkor érdemes rendezned külső segítséggel a szüleiddel való kapcsolatodat. Mert a világgal való kapcsolatunkat általuk tanuljuk meg, és válik ösztönös részünkké.

Ha tovább olvasnál...

error: Védett tartalom!
Scroll to Top