Férfi szótár

A mindennapok tapasztalata hívta életre azt, hogy tisztába tegyünk néhány alapvető fogalmat. Azokat, amelyek az évszázadok során más értelmet nyertek. Artúr király lovagjai még ismerték ezek jelentését. Ma már csak kevesen. A mesében is rendszeresen használt jó és rossz harca ez. Vajon az évszázad végén ki győz?

Gondolatébresztő nem csak Férfiaknak…

A hatalom nem hatalmaskodás.

A hatalomban ott az Erő. A belső Erő, amely a közös jóért munkálkodik. Amely tud felelősséget vállalni, és amely rendelkezik a vezetés képességével. Amelyet lehet tisztelni, és amely mögé be lehet állni szívvel-lélekkel. Mert a bizalom talaján nyugszik. A hatalomban mindig ott van a szeretet. Minden más hatalmaskodás: uralkodás a másikon, erőnek erejével, erőszakkal. Eszközöktől és módszerektől függetlenül.

A keménység nem keménykedés.

A keménység egyfajta tartás. Belső tartás. Szilárdság, ellenállóképesség. A keménységben mindig ott van a szeretet. Nem keménykedés, amikor valaki többnek mutatja magát, mint ami. Erejét fitogtatva – amiről aztán a valódi próbatétel pillanatában kiderül, nincs is.

Az alázat nem megalázkodás.

Az alázathoz belső tartás kell. Az alázat tiszteletből fakad. Amikor oda tudod adni magad egy ügyért, valakiért. S közben megtartod szuverenitásod. Az alázatban mindig ott van a szeretet. Az alázat nem önfeladás, nem ön-sárba-tiprás, mert az a megalázkodás.

A szigorúság nem szigorkodás, kegyetlenség.

A szigorúság következetesség, kitartás egy elv, egy szabályrendszer mellett. Olyan, amiben mindenki tudja, minek mi a következménye, mik a lehetőségek, hol vannak a határok. A szigorúságban mindig ott van a szeretet. Abban a percben, hogy az hiányzik belőle, kegyetlenséggé válik.

S végül az Erő nem erőszak.

Az Erő „olyan hatás, ami egy tömeggel rendelkező testet gyorsulásra késztet” (Wikipedia). De nem mindegy, milyen gyorsulásra. A valódi Erő emel, felfelé visz, késztet, így célja és iránya tiszta és nemes. Az Erőben mindig ott van a szeretet. Sosem öncélú, másokat eltipró. Azt úgy hívják, erőszak.

Ha bármelyik fogalommal nehézséged adódott, akkor érdemes rendezned külső segítséggel a szüleiddel való kapcsolatodat. Mert a világgal való kapcsolatunkat általuk tanuljuk meg, és válik ösztönös részünkké.

Ha tovább olvasnál...

Férfi szótár

A mindennapok tapasztalata hívta életre azt, hogy tisztába tegyünk néhány alapvető fogalmat. Azokat, amelyek az évszázadok során más értelmet nyertek. Artúr király lovagjai még ismerték ezek jelentését. Ma már csak kevesen. Mik ezek és mit jelentenek?

Tovább olvasom »

Cuki vagy ciki az Apaság?

Az Apaság kérdése alapvetően megosztó a férfiak körében. Vannak, akik trendy-nek, kötelező felszerelésnek tekintik. S vannak, akiknek egyszerűen még a gondolatától is borsózik a hátuk. De egy valami közös bennük. Hogy mi? 

Tovább olvasom »
Shopping Cart
Scroll to Top