Ne mondj le a férfiról!

Nap mint nap találkozom pasikkal, férfiakkal és Férfiakkal. Tanácsadásokon, tanfolyamokon, a Kerekasztal Lovagjai csoportban, egyéni kezeléseken. S olyan, mintha a nők (nem csajok, mert ők nem értik, mi zajlik, és nem Nők, mert ők nem tesznek ilyet) lemondtak volna róluk. Olyan, mintha adnának nekik esélyt, de valójában csak saját hiányosságukat verik le rajtuk.

Anyaként magukhoz édesgetik fiú gyermeküket, mert mi is lenne velük nélkülük. Felnőve sem engedik elvágni a lelki köldökzsinórt. A fiaik próbálkozásait gyakran érzelmi zsarolással viszonozzák. Megértem hát valahol a férfit, hogy inkább az egyszerűbb utat választja, és marad anyuci kicsi fia ahelyett, hogy Férfivá válna. Nyomban ugrik, ha szerelni kell, lemond minden mást, ha őt hozni-vinni… Így mindenkinek egyszerűbb. Egy darabig.

Addig, amíg a férfi életébe meg nem érkezik a nő vagy a Nő. Akárhogy is, előbb utóbb két tűz közé kerül. Kimondva vagy kimondatlanul. S amikor már elviselhetetlenül szorít a prés, a tökéletesség illúziója kipukkad. Robban. Vagy a férfi dobja a párját, vagy a párja lép le némi (érthető) hiszti keretében. Legritkább esetben veszi észre minden nehézség okozóját – az anyával való túlzott vagy zavart kötődését.

De ki tehet erről, hogy nincs megoldás? Mert egy anya olyan, amilyen, ezzel már nem tudunk mit kezdeni, megváltozni nemigen fog magától. Varázsütésre legalábbis.

És ki tehet azért, hogy legyen megoldás?
A nő szerint a férfi. A férfi szerint a nő. Szerintem mindkettő. 50-50%-ban.

A férfinek vállalnia kell Férfivá válásának gyakran rögös útját. A szeretetteli leválást. Biztosítva anyját arról, hogy ő mindig az édesanyja marad, de most új életszakasz kezdődik, és más lesz a család fogalma. Nem könnyű, gyakran kihívásokkal teli időszak.

A nőnek pedig ugyanolyan Nővé válási folyamat ez, a férfival együtt. Hiszti helyett megértés, türelem és támogatás. Tudni, az idő neki dolgozik, ha kellő szeretettel áll a folyamathoz és a férfihoz. Ez nem jelent némán tűrést és szenvedést, alárendelődést. Megértést, szeretetet és lágy változást, változni és változtatni képességet jelent.

Hogyan? Mindenkinél más az út. Ha a Tiéd érdekel, írd meg. Mindig van békés, szeretetteli és eredményes megoldás.

Ha tovább olvasnál...

Férfi szótár

A mindennapok tapasztalata hívta életre azt, hogy tisztába tegyünk néhány alapvető fogalmat. Azokat, amelyek az évszázadok során más értelmet nyertek. Artúr király lovagjai még ismerték ezek jelentését. Ma már csak kevesen. Mik ezek és mit jelentenek?

Tovább olvasom »

Cuki vagy ciki az Apaság?

Az Apaság kérdése alapvetően megosztó a férfiak körében. Vannak, akik trendy-nek, kötelező felszerelésnek tekintik. S vannak, akiknek egyszerűen még a gondolatától is borsózik a hátuk. De egy valami közös bennük. Hogy mi? 

Tovább olvasom »
Shopping Cart
Scroll to Top