Macsó férfiak a kanapémon

Macsó férfiak ülnek gyakran a kanapémon. Mögöttük csinos lányok, kiüresedett kapcsolatok. De miért?  

Láttál már olyan almát, ami kívülről gyönyörű, piros pozsgás volt, de amikor beleharaptál, csalódottan konstatáltad, hogy a belseje rohadt?

Tisztában vagyok vele, hogy kényelmesebb nem látni, mi van a felszín alatt, mint kutakodni, és ott a rothadt belső tartalmat látván, tovább keresgélni.

Sorra találkozom olyan férfiakkal akár a tanácsadásaimon, akár a hétköznapokban, akik értékesek, intelligensek, szeretni képesek, mégis a párkapcsolatukban megfáradtak, megcsömörlöttek, sikertelenek, reménytelenek. Csalódások sora után – gyakran gyermekkel – válás előtt, közben, után ülnek a kanapémon. Beszélgetünk.

Először csak dühösek és csalódottak. Majd szomorúak. S végül, amikor megengedik a fájdalmat, akkor bent, ott legbelül sírnak. Szigorúan legbelül. A szerencsésebbek eljutnak a párás szem vagy az egy legördülő könnycsepp állapotig.

Pedig fáj nekik. Nagyon fáj. Mert ők is emberek. A káros „katonadolog” és „férfinemsír” sztereotípiák és nevelési elvek átlépése után Emberként ülnek ott. A kanapémon.

S ebben a varázslatos pillanatban megnyílik a tér, és megmutatják az életük. A gyermekkorukat, a vágyaikat, a félelmeiket, a kudarcaikat, a gyengeségeiket. Megmutatják, mi rejlik a macsóság mögött.

Ahogy lassan haladunk a beszélgetésben, a kérdések sorozatán, rájönnek, hogy macsóságuk légypapírként vonzotta a kis döngicsélőket a kapcsolatukba. S hogy mindez kevéssé alapult közös értékeken (vagy legalábbis olyanon, amit valóban annak hívunk).

Azt mondjuk, életközépi válság. Én azt mondom, önmagunkra ébredés 35 és 44 közt. S hogy miért most? Mert eddig vitt a lendület, a szerelem, a bohókás élet. De a lelkünk valahogy, így közel a féltávnál áttekintést kíván. Feltesszük azokat a kérdéseket, amikkel mindaddig nemigen foglalkoztunk.

S amikor megtaláljuk életünk nagy kérdéseire saját válaszainkat, és megértjük, hogy nem megváltoznunk, hanem önmagunkra találnunk kell, valami lényeges megváltozik: többet nem macsók, hanem Férfiak ülnek a kanapémon.

Ha tovább olvasnál...

Férfi szótár

A mindennapok tapasztalata hívta életre azt, hogy tisztába tegyünk néhány alapvető fogalmat. Azokat, amelyek az évszázadok során más értelmet nyertek. Artúr király lovagjai még ismerték ezek jelentését. Ma már csak kevesen. Mik ezek és mit jelentenek?

Tovább olvasom »

Cuki vagy ciki az Apaság?

Az Apaság kérdése alapvetően megosztó a férfiak körében. Vannak, akik trendy-nek, kötelező felszerelésnek tekintik. S vannak, akiknek egyszerűen még a gondolatától is borsózik a hátuk. De egy valami közös bennük. Hogy mi? 

Tovább olvasom »
Shopping Cart
Scroll to Top