(H)ősember

Csak egy betű, de micsoda különbség! Te a hős- vagy az ősember mintáját követed? Elsőre egyértelműnek tűnhet, de vajon tényleg az? Te hős vagy, vagy inkább az ősi minta szerint élsz?

A Wikipedia szerint a hős szó „leggyakoribb jelentése olyan férfi vagy nő, aki egy történet (…) rendkívüli, önfeláldozó tettet végrehajtó híres személyisége. Olyan valaki, aki egy átlagos személynél lényegesen kiválóbb jellem vagy rendkívüliek a tulajdonságai, és ezek az adottságok képessé teszik arra, hogy azokat a különleges tetteket véghez tudja vinni (hősies cselekedetek), amelyekről híressé válik. Ezek a képességek nemcsak testi, fizikai jellegűek, hanem lelki, szellemi erők is. A hős általában megfelel az adott kultúrában jónak és nemesnek tekintett dolgok definíciójának. A történetekben a hős rendszerint a gonosz szereplővel („negatív hőssel”) kerül konfliktusba, és felette győzedelmeskedik. (…) A jó és nemes tulajdonságai mellett a hősnek, különösen a tragédiában, lehetnek komoly hibái is, amelyek a bukásához vezetnek.”

Egyrészt darabjaira lehetne szedni a fenti sorok minden szavát és betűjét. Ide lehetne másolni a meghatározás többi aspektusát is, de nem ez a lényeg, ezért nem teszem.

S most nézzük meg, mit is jelenthet az ősember, mint főnév. A Wikiszótárban ez áll róla: „1. Régi korok embere, aki testfelépítésében megelőzte a ma élő embert; a történelmi ókor előtti kor embere, aki az őskorban élt a földön. 2. Átvitt értelemben: Durva ember, aki kitűnik nagy erejével, szenvedélyes természetével vagy félelmes külsejével, és a közösségbe nehezen illeszkedik be.”

Itt sem végzek mondat – illetve mély tartalomelemzést. S nem is a cizellált különbözettétel a lényeg a két definíció közt. A fő vonalak ugyanis hasonlítanak. Mindketten kitűnnek erejükkel, bátorságukkal, különlegességükkel – nyilván a saját koruknak megfelelően. Megküzdenek a gonosszal, az ellenséggel. Mindkettőnek vannak jó tulajdonságai és hiányosságai is.

A hős azonban önfeláldozó tettet hajt végre, míg az ősember nem. A mai férfi gyakran hős akar lenni. A munka hőse. A család hőse. A nemzet hőse. A saját gyermekkorában megálmodott hős. Valaki, aki saját testével áll oda és hajt végre (hős)tettet. De ebben az önfeláldozásban, ahogy a szó maga is mondja, feláldozza önmagát.

Ma már nem abban a korban élünk, ahol a fizikai önfeláldozással váltunk meg életeket, nemzeteket, a világot. Ma azzal tehetjük a legtöbbet, ha tiszta és nemes önmagunkat adjuk, a legjobb szándékunk szerint teszünk a jó ügy érdekében. Úgy, hogy közben megtartjuk önazonosságunkat is.

Mert mire megy a világ hős családapákkal, akik a munka oltárán áldozzák fel magukat, miközben gyermekeik apaminta nélkül nőnek fel? Mire megy a világ a munka hőseivel, akik párkapcsolat és család, gyermekek nélkül öregszenek meg?

Nem azt mondom, hogy ne dolgozz, csak annyit, hogy ésszel élj.

S most vizsgáld meg az ősembert. Amikor a családjának, a közösségnek egy mamutnyi élelemre volt szüksége, annyit ölt meg. Hazavitte, s a többi időt már a családjával, a közösségben töltötte. Nem ölt le 2-3 mamutot, csak azért, hogy legyen.

Persze ha a gyermekeidnek gyűjtesz vagy a nyugdíjas éveidre, érthető. De vajon mindent meg kell-e adnod a gyermekeidnek, maximálisan? Lesz-e egyáltalán örömük abban, hogy maguk szereztek valamit (lesz-e egyáltalán motiváció, hogy szerezzenek, megdolgozzanak kicsit ők is valamiért)? Mert a cél igenis kitartást és örömet ad. S vajon tudod-e majd élvezni a nyugdíjas éveidet? Nem csak azért, hogy megéled-e azt a kort, hanem hogy meg tudod-e majd élni a pillanatot, annak varázsát?

A hős és az ősember útja persze csak kettő a sok közül. De fontos üzenettel bírnak a mai Férfi számára.

Ha tovább olvasnál...

Férfi szótár

A mindennapok tapasztalata hívta életre azt, hogy tisztába tegyünk néhány alapvető fogalmat. Azokat, amelyek az évszázadok során más értelmet nyertek. Artúr király lovagjai még ismerték ezek jelentését. Ma már csak kevesen. Mik ezek és mit jelentenek?

Tovább olvasom »

Cuki vagy ciki az Apaság?

Az Apaság kérdése alapvetően megosztó a férfiak körében. Vannak, akik trendy-nek, kötelező felszerelésnek tekintik. S vannak, akiknek egyszerűen még a gondolatától is borsózik a hátuk. De egy valami közös bennük. Hogy mi? 

Tovább olvasom »
Shopping Cart
Scroll to Top