Hol vannak ma a Pál utcai fiúk?

Egyszer valamikor kötelező olvasmány volt. Értettük, amennyire akkor érthettük. Azonban a mű mélyebb üzenetét talán a „negyven pluszosok” sokkal jobban értik. Vagy érzik? 

Miért olyan sikeres és miért olyan aktuális ma (is) a Pál utcai fiúk? Ahogy a szabadtéri székek egyikéről elnéztem a regény ma esti színházi előadását, rengeteg kérdés fogalmazódott meg bennem. De az lehet, hogy mindez a sok kérdés egyetlenegybe is belesűríthető.

Ott van Boka, a grund kapitánya. Vele az emberei, Kolnay, Csele, Csónakos, Barabás és még sokan mások. Egyetlen kincsük a kor sanyarú körülményei közt a grund. Egy talpalatnyi föld, ami az övék, és amin a saját maguk által kreált világot élhetik saját szabályaik szerint.

S ott van Áts Feri, a füvészkert ura. Egy kemény(kedő), erő(szako)s, fiú, aki a Pásztor fiúkkal és a vörösingesekkel a háta mögött áll állandó hadban a „mi” fiainkkal, a Pál utcaiakkal.

S ott van valahol a történet közepén Nemecsek. A félénk, bátortalan fiú, aki tetteivel vívja ki, hogy nemecsek-ből NEMECSEK-ké váljon. Akár élete árán is a grundért és a társaiért.

Rengeteg szép üzenete van a darabnak. Hol könnyed, hol szívbemarkoló pillanatokkal. Engem mégis egy dolog foglalkoztat, ahogy a hömpölygő tömeggel együtt lassan és csendben elhagyom a nézőteret. Hogyan tudtak a “háborúzás” ellenére mégis becsületesek és (m)értéktartóak maradni? Gerébnek nemet mondani, az árulóknak hátat fordítani? A harcban is tisztességesnek lenni? Az ellenfél győzelmét elismerni? Egymás embersége előtt fejet hajtani? S a kis Nemecsek példája előtt méltón tisztelegni?

Hol vagytok Bokák, akik véditek a grund becsületét? Hol vagytok Áts Ferik, akik még ha kóstolgatjátok is a másik javait és erejét, tudjátok, hogy hol a határ, hol a becsület, és mi az adott szó? Hol vagytok Nemecsekek, félősökből bátrakká váló bajtársak? S vajon hol vagytok Geréb Dezsők – Ti, akiket a hagyományos értékrend szerint kirekesztene a világ?

Mi történt a világgal Molnár Ferenc óta? Vagy talán mindig is ilyen volt, csak az író üzenni akart nekünk? S vajon meghalljuk-e az üzenetét? Ma, holnap, holnapután?

Ők, a Pál utcai fiúk és valahol a füvészkertiek is, mind Kerekasztal Lovagok voltak – csak egy másik korban. Egy másik világban. A könyv lapjain örökké azok lesznek.

Az a 21 férfi színész pedig, aki ma a színpadon szívből átélhette mindezt, szintén az. Még ha csak erre a 3 órára is… Hála és köszönet érte!!! (Veszprém, 2018.08.18.)

(Megjegyzés: írásom nem célzás. Nem politikai vagy hitbeli kérdéseket, hanem a világ morális értékrendjére vonatkozó gondolatokat oszt meg. Kérem ezért az olvasókat, kíméljenek meg a gyűlöletkeltő, lázító és szitkozódó hozzászólásoktól, és viselkedjenek Pál utcai fiúk módjára – akik bár néha hibáznak, néha elbuknak, de mindig visszatekintenek önmagukba, és belső tartásukhoz igazodva szólnak a becsület nyelvén. Köszönöm.)

Ha tovább olvasnál...

Férfi szótár

A mindennapok tapasztalata hívta életre azt, hogy tisztába tegyünk néhány alapvető fogalmat. Azokat, amelyek az évszázadok során más értelmet nyertek. Artúr király lovagjai még ismerték ezek jelentését. Ma már csak kevesen. Mik ezek és mit jelentenek?

Tovább olvasom »

Cuki vagy ciki az Apaság?

Az Apaság kérdése alapvetően megosztó a férfiak körében. Vannak, akik trendy-nek, kötelező felszerelésnek tekintik. S vannak, akiknek egyszerűen még a gondolatától is borsózik a hátuk. De egy valami közös bennük. Hogy mi? 

Tovább olvasom »
Shopping Cart
Scroll to Top