Az egyhegyű Férfi, aki néha lelép a barlangjába

Azt mondják, a Férfi egyszerre csak egy dologra tud figyelni. Viszont arra nagyon. S azt is mondják, hogy a Férfi olyan, mint a gumikötél. Néha eltávolodik, bebújik a barlangjába, ahol magányra és egyedüllétre vágyik, és egyszer csak előkerül. S ugyanott folytatja, ahol abbahagyta.

Mindeközben a Nő polipszerű, láthatatlan csápjaival szerzi be az információt és rezgéseket a térből. Információcsokrába köt még egy kis összeesküvés elméletet is talán. Ő a barlangba szívesen elvonuló Férfivel ellentétben a közösségben éli meg önmagát. Érzelmi rendszere, mint egy rosszul sikerült EKG. Hol fent, hol lent, hol kisebb, hol nagyobb kilengésekkel… Kicsit követhetetlen is ezáltal.

Jól is van így, hiszen ez ösztönszerű, több ezer éves érzelmi útja Nőnek és Férfinek.

De mi történik, amikor a Férfi a barlangjába vonul anélkül, hogy szólna – Édesem, most barlangászok egy kicsit… (vagy ha szól, de a Nő nem érti ezt). A Nő megrémül, pánikba esik, hogy az ő Hőse, Szerelme, Mindene nem szereti már őt (azaz kivonta magát a forgalomból = közösségből).

Kétségbeesésében türelmetlenül feszegetni kezdi a barlang deszkákkal elbarikádozott bejáratát. Minden fondorlatos eszközt kipróbál, hogy bejusson. Nem ismeri fel, hogy a Férfinek térre és egyedüllétre van szüksége. A művelet fárasztó és mivel szinte lehetetlen küldetés, elkeserítő is. A Nő kétségbeesésében elindul az EKG alsó szegmensébe és padlót fog – érzelmileg. Kicsit (nagyon) meghal. Addig járja haláltusáját, amíg a Férfi magától elő nem kerül a barlangból és hirtelen minden úgy folytatódik (számára legalábbis), mintha mi sem történt volna.

A Nő csak kapkodja a levegőt, hogy akkor most mi is van. De hát már nem szeretsz. A Férfi csak pislog, nem is érti, mi az Istennő baja, hiszen ahogyan eddig is, most is szereti… Kevésbé szerencsés esetben a Férfi értetlenségét kifejezve tolja Asszonyát még mélyebbre. Azonban ha a Férfi megérti Kedvese hullámtermészetét, ilyenkor csak megöleli, és azt mondja: Szeretlek. Fontos vagy. Itt vagyok.

A Nő, megértve és elfogadva Párja barlangra való igényét, lassan felenged fagyott állapotából, mert neki nem megy ez a hirtelen minden rendben van dolog. Elkezd felfelé mászni az EKG következő hegycsúcsa felé, és lassan ismét ölébe fogadja Urát.

S ez így megy időről időre. A valódi nehézség akkor van, amikor túl sokáig van a Férfi a barlangjában, a Nő a hullámvölgyben. Ott törnek meg kapcsolatok. Értő kommunikáció és helyzetfelismerés hiányában. Pedig mindkettő csak az volt, aki évezredek óta. Nő és Férfi.

(John Gray nyomán, a saját élettapasztalatom integrálásával…)

Ha tovább olvasnál...

Férfi szótár

A mindennapok tapasztalata hívta életre azt, hogy tisztába tegyünk néhány alapvető fogalmat. Azokat, amelyek az évszázadok során más értelmet nyertek. Artúr király lovagjai még ismerték ezek jelentését. Ma már csak kevesen. Mik ezek és mit jelentenek?

Tovább olvasom »

Cuki vagy ciki az Apaság?

Az Apaság kérdése alapvetően megosztó a férfiak körében. Vannak, akik trendy-nek, kötelező felszerelésnek tekintik. S vannak, akiknek egyszerűen még a gondolatától is borsózik a hátuk. De egy valami közös bennük. Hogy mi? 

Tovább olvasom »
Shopping Cart
Scroll to Top