Konfliktuskezelés a családban

Bosszankodsz, mert elöl maradt egy pár koszos zokni? Idegesít a szomszéd gyerekek zajongása? Nyomaszt a határidős munka? Rossz kedve volt ma a főnöködnek, és ez a Te hangulatodra is rányomta a bélyegét? Úgy érzed, a párod nem ért meg?

Amikor valaki életvezetési tanácsadásra érkezik hozzánk, leggyakrabban párkapcsolati problémákkal, gyerek és szülő közti konfliktusokkal, kommunikációs problémákkal, önszeretet, önértékelés kérdéskörével találkozunk. Sok családban rejtett stressz, nyomás alatt élnek együtt vagy egymás mellett a családtagok, amit külső szemlélőként nem biztos, hogy észreveszünk. A gyerek rossz jegyet visz haza, a fiatal iszik, nem találja a párját, a feleség daganatos lesz, a férj szeretőt tart. Sokszor ezeket a jeleket a „bűn elkövetőjének” számlájára írják kizárólag. Pedig ez közös eredmény!

Sajnos hajlamosak vagyunk a problémát másra kenni. Nagy lelki erő kell, hogy magunkba nézzünk, és azt mondjuk: itt és itt elrontottam. Hogyan tudnám úgy csinálni, hogy a helyzet változzon? Gandhi is így fogalmazott: magad kell légy a változás, amit látni akarsz a világban. A saját dolgainkra, nekünk, magunknak van ráhatásunk. A többi mind körülmény, kifogás. Az önismeret és a változás munka. Sokszor izzadságos, fájdalmas. De megéri.

Amikor azt mondjuk, mérgelődünk, megesz bennünket a méreg, tulajdonképpen egy önpusztító testi-lelki folyamat zajlik bennünk. Fizikai és lelki mérgek rakódnak le bennünk. Testünkben a méreganyag felhalmozódása betegséghez vezethet. Legyen az csak cellulit, testsúlyproblémák vagy emésztőrendszeri, immunrendszeri problémák és az abból adódó más egészségügyi kihívások. Rajtunk pedig olyan lelkiállapot uralkodhat, amely folyamatos vagy igen gyakori feszültség, ingerültség, türelmetlenség formájában nyilvánulhat meg. Gyakori a kilátástalanság miatti hangulatingadozás, párkapcsolat megromlása, romló munkahelyi teljesítmény. Nem tudunk kikapcsolni, jár az agyunk és ezen folyamatos készenléti állapot miatt szervezetünk lemerül.

Lassan oda jutunk, hogy elfeledkezünk hálásak lenni. Nagy és apró dolgokért. Hogy van családunk. Hogy egészségesek vagyunk. Hogy van mit ennünk. Hogy van hol dolgoznunk. Hogy még élünk. Ehelyett fontosabb a koszos zokni, a lógás, az ital, a szerető, a sok házimunka, a főnök, a minden…

Emlékezz: a hálás ember boldog. Légy hálás minden apró dologért, ami körbevesz. S ez a hála, amely boldoggá is tesz, átragad a környezetedre is. Támogatóbb leszel és ők is támogatóbbak lesznek. A koszos zokni a szennyesbe kerül, a pattanásig feszült helyzet elcsitul, a társadnak nem lesz ingere más után nézni. A változás Benned indul el.

„Sorsunkat nem az formálja, ami történik velünk, hanem az, mit szólunk hozzá.” (Marie v. Ebner-Eschenbach)

Ha tovább olvasnál...

Shopping Cart
Scroll to Top