Jó, ha megtartanak

Megtanultuk lassan, hogy aki segítséget kér, gyenge. Aki segítséget kér, nemcsak gyenge, hanem kicsi is, és a nagyobbtól, erősebbtől tud csak kapni. S ki akar kicsi és gyenge lenni? Nyilván senki… Akkor mégis mi a megoldás, hogy a terhek súlya alatt ne roppanj össze, és ha magad nem tudod megtartani, legyen, aki megtámaszt?

Bár a magyar nyelvben nem minden mondatszerkezetben lehet jól használni, mégis előszeretettel ajánlom és igyekszem magam is használni a segítség helyett a támogatás szót.

Míg a segítség egy egyenlőtlen kapcsolatot jelez, addig a támogatásban két egyenrangú fél van jelen.

Abban tudlak támogatni, hogy ha gondod van, összekötlek egy fejvadásszal. Csak egy példa. De lehet számtalan módon használni. S persze van, amikor nem illik a mondatszerkezetbe, mert sutává teszi azt. Ilyenkor, ha bennünk meg tud születni a támogatás kérés érzése, akkor könnyedén mondhatjuk ki a segítség szót.

De hagyjuk a szóhasználatot, és a szavakon való lovaglás helyett a belső érzésvilágunkban szülessen meg ez a kérdés. Mert aki kér, kap. Aki kap, gyorsabban halad. S az emberek alapvetően szeretnek támogatást nyújtani, segíteni másoknak. Azzal, hogy adnak, kapnak is. A támogatás, segítés örömét. Ne vegyük el tőlük!

Ha tovább olvasnál...

Shopping Cart
Scroll to Top