Nyílt csoport Férfiaknak, akik az életükben és a világban is szeretnének értéket teremteni. Tematika és időpontok »

Azt tapasztalom, hogy az út a Férfiakhoz másképp vezet, mint pusztán feltenni a megfelelő kérdést. A Férfi útja a Belső Férfi Erő kimunkálásán keresztül vezet. Azén az erőén, amit az évtizedek során vagy erőtlenséggé vagy erőszakká változtatott a társadalom. Sikerességünk nagyban függ a megfelelő önértékeléstől és kiegyensúlyozott magánéletétől.

Ezért is hoztam létre egy olyan teret, ahol a Férfi biztonságos és támogató közegben formálhatja magát Önmaga képére. 

"Amikor megtalálják életük nagy kérdéseire saját válaszaikat, és megértik, hogy nem megváltozniuk, hanem önmagukra találniuk kell, valami lényeges megváltozik: többet nem macsók vagy lúzerek, hanem Férfiak ülnek a kanapémon.

 

 


Mi ez a csoport és miért is jött létre?

Vannak szivarszobák, horgász egyesületek, ivók, sportklubok, ahol férfiak gyűlnek. Közös tevékenység tartja össze őket. Vagy csak ürügy, hogy dolgaikat férfiközegben megoszthassák. De miért kellene ürügy ehhez? A Lovagok azokat a Férfiakat hívják és várják, akik a valódi Belső Férfi Erőt szeretnék kimunkálni magukban, és azt továbbadni másoknak. Vállalva azokat az emberi értékeket, amelyeket valaha a Lovagok is képviseltek. Havonta egy este, ahol egy Nő ad teret a Férfiaknak.

Női körök mindenütt. A női tudatosság, a női szentség és a női önismeret áll a csoportos foglalkozások többségének fókuszában. És a férfiaknak ki ad teret, lehetőséget arra, hogy ne csak „kibeszélhessék” magukat, vagy éppen mutassák magukat valakinek, hanem, valódi teret arra, hogy ÖNMAGUK lehessenek? Egyáltalán mit jelent ma Férfinak lenni? Mi kell ahhoz, hogy a munkájában és a magánéletében is a helyére kerüljön, elismerést kapjon, egyensúlyban legyen?

A 21. század Kerekasztal Lovagjai ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak saját életükön keresztül. S az így szerzett tapasztalatokat és felismeréseket viszik tovább a világba. Új korszak kezdődik ezzel a mai Férfi számára.

Lovagnak lenni az értékteremtésről szól. Nem csak mesterséget kell tanulni, hanem azt is, hogyan kell szívből Férfinek lenni. De ehhez közösség kell, egyedül csak magányos farkasként bolyong az ember, pedig nem erre teremtetett. A Kerekasztal lehetőség – visszatalálni egymáshoz, önmagukhoz, a Férfi Erőhöz. A Lovagok tiszteletreméltóak, nemes céljaik vannak. A szándékon túl a cselekedet emberei. Hűek az emberi értékekhez: becsület, méltóság, tisztelet, alázat, elfogadás, kiállni valamiért, kiállni önmagukért. A sikert nem mások eltiprásával, vagy önmaguk feláldozásával, hanem egymás szemébe néző kézfogással érik el. Emelve, segítve egymást egyre magasabbra.

De őket is, mint bárkit, anya és apa nevelt. Megfeleltetések tömkelegében. Így zárták be magukba a Lovagot, jó mélyre. Az intellektus, az elme, az anyagi világ lovagjai lettek. Pedig ott van bennük a lelki mélység is, de mint ahogy oly sokan, ők is félnek megnyitni, mert így biztonságosabb. Vastag páncél mögé rejtik. Ezer lakattal lezárva. Ez a páncél, ez a védelem a siker kulcsa. Olyan, mint egy ajtó. Ahogy zárva van, védi az embert, meghagyva szabadságát, hogy azt tegyen, amit akar. De ugyanakkor ez is zárja el őt a szabadságtól, hogy önmaga legyen boldogan. Micsoda ellentmondás. 

Lovaggá válni, másokat vezetni, másoknak példát mutatni, a sikert emberként viselni, munka. Belső munka. Ahhoz először nekik kell végigmenni rajta, hogy aztán saját példájukból merítve másoknak is hitelesen továbbadhassák. A tudást, a tapasztalatot, nem pedig terápiát, amit megkaptak itt. A hírt, hogy létezik egy hely, ahol nem lágy, női közegben, mégis annak biztonságában, de Férfiak közt, Férfi módra tudjanak felszabadultan önmaguk lenni. Mert nem a sikeres ember boldog, hanem a boldog ember sikeres.

Nos, akkor miért is indítunk csoportot a férfiaknak?

1. Mert a férfiak is gyakran tehetetlenek. Előfordul, hogy nem értik a probléma gyökerét, vagy ha értik, nem tudnak vele mit kezdeni. Nehezen birkóznak meg egy-egy helyzettel, mert egyedül maradtak, támogatás híján. Elvárások tömegével találkoznak, és a mai társadalom erősen kritizálja, megítéli őket, vagy egyszerűen kirekeszti a valódi Férfi minőséget.
2. Mert a Férfi ugyanolyan fontos tényező a rendszerben, mint a Nő. Bár ezt sokan elfelejtik, és pénzautomataként vagy hiánypótló társként tekintenek rá.
3. Mert nem a sikeres ember boldog, hanem a boldog ember sikeres.
4. S mert kell egy csoport, aki tudását, tapasztalatát összegyűjtve utat tud mutatni az arra nyitottaknak.
 

A kérdés felmerülhet, hogy eljönnek-e a férfiak?

Biztosan. A munkám során rengeteg férfival beszélgetek. A tanácsadásokon a panaszkodás és a sárban tocsogás helyett a sikeresebb és kiegyensúlyozottabb élet eléréséért dolgozunk, így hatékonyan haladunk Ügyükben. Tudnak és akarnak. Megfogalmazott vagy még meg nem fogalmazott, de mélyen megbújó célokért tesznek. A férfiak alapvetően versenyszelleműek, ezért felmerült, hogy a csoportos forma idegen lehet számukra. Az elmúlt hónapokban egy „kísérleti” munkacsoporttal dolgoztam, amelyben a tudás és tapasztalat megosztása megsokszorozta a hatékonyságot és a haladást. Olyan közös alapokat, irányokat és eszközöket fogalmaztunk meg, amelyek nem csak a résztvevők, hanem a férfitársadalom számára is támpontként szolgálhatnak. A csoportban nem cél, hogy pszichologizáljunk, panaszkodjuk, elsírjuk bánatunkat vagy szidjuk a másik nemet. A probléma vagy kérdés megfogalmazását követően hatékony megoldást keresünk a helyzetekre. A témákhoz kapcsolódó tudás megosztásával nézőpontunkat tágítjuk, hogy egy tudatosabb élet kapcsán új minőséget teremthessünk az életünkben.
 

S hogy mit keres egy Nő egy Férfi csoportban?

Egy nő más füllel hallgat, más szívvel ért. Egy nő által teremtett biztonságos és befogadó közegben a férfi megnyílhat, elgondolkozhat, olyan kérdéseken, amelyekkel korábban még nem találkozott. Cél, hogy megoszthassa gondolatait, kételyeit, kérdéseit. Másokkal. Mert mindannyian nagyjából ugyanazokkal a kérdésekkel szembesülnek nap mint nap. A Férfi-lét kérdéseivel: a hősével, a férjével, az apáéval, a gyermekével, a magányos farkaséval, a dolgozóéval, a hivatását keresőével.

 

 Tematika és időpontok:

Az élet bőven ad témát: alapértékek, kihívások, munkahelyi kérdések, életpálya tervezés, sikerek és kudarcok, párkapcsolat, felelősségvállalás és döntések, út- és megoldáskeresés. Tudatos karrierépítés és magánéleti egyensúly. Félelem, bizalom, játszmák, hatékony kommunikáció. 

csoportba bármikor bekapcsolódhatsz, hisz az alkalmak nem épülnek egymásra, a témák vissza-visszatérnek a személyes történetek kapcsán. 

2019.01.10. 18-21h
Mit keresel ebben a világban? Mi az Ügy az életedben? Mit miért teszel és mi a valódi motivációd? Biztosan így van?
Továbbá épp aktuális kérdések, témák

2019.02.07. 18-21h
Fiúnak születni ebbe a világba. Bátorságpróbák az életben, sikerek, kudarcok, tapasztalatok.
Továbbá épp aktuális kérdések, témák

2019.03.07. 18-21h
A 21. századi Nő és Férfi, értékek mentén, játszmák nélkül párkapcsolatban.

Továbbá épp aktuális kérdések, témák

2019.04.18. 18-21h
Tudatos kommunikáció - mesterkulcs a kapcsolatokhoz és a sikerhez.
Továbbá épp aktuális kérdések, témák

2019.05.16. 18-21h
Életközépi válság vagy Önmagadra találás? Tudás, kapcsolatok, pénz. Munka vagy hivatás.
Továbbá épp aktuális kérdések, témák 

2019.06.13. 18-21h
Betegség vagy állapot? Illúziók vagy valóság? Ne hazudj többet (magadnak).
Továbbá épp aktuális kérdések, témák

Nyári szünet

2019.09.19. 18-21h
Újratervezés. Fordulópont. Döntés és felelősségvállalás.

Továbbá épp aktuális kérdések, témák

2019.10.17. 18-21h
Amikor egy üzlet beindul. Egyensúlyok visszaállítása az életedben.
Továbbá épp aktuális kérdések, témák

2019.11.14. 18-21h
Elengedés. Elválás. Búcsú. Gyász. Miért nehezebb egy Férfinek?
Továbbá épp aktuális kérdések, témák

2019.12.12. 18-21h
Évösszegzés. Céltervezés és az út kijelölése.
Továbbá épp aktuális kérdések, témák

 

További információk, jelentkezés:

Részvételi díj: 5.000Ft/fő/alkalom

+36 70 347 44 47
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

A változáshoz Rád van szükség.
S végül visszajelzések a csoportról:

"Amikor elkezdtem a Lovagok közé járni, még más ember voltam. Tudtam, hogy tennem kell magamért, és tettem is már, nem is keveset. Ugyanakkor hiányzott egy támogató közeg. Amit egy Férfi nem feltétlen lel meg. Hiszen annyi mindennek kell megfelelnünk. Amiért akár lelketlenül is képesek vagyunk dolgozni, mindenünket odaadni. A találkozók során Évi világított rá arra, hogy amíg egy nőt sokan támogatnak (úgy értem, a nők egymást), addig a férfiakban nem fejlődött ki az a szintű empátia és támogatási képesség, amivel egymásnak tudunk adni. Hogy legyen így Férfi a férfi?
A férficsoportban többen vagyunk. Több nézőpontot látunk. Adunk és kapunk. Elmondhatod a problémád, a többiek pedig megpróbálnak segíteni azzal, hogy betekintést engednek a saját nézőpontunkba. Az első tapasztalatom az volt, hogy nézőpontokat kaptam. Ez a csoport a kezdetek óta, időközben társasággá kovácsolódott. Nem sörözni járunk csütörtökönként. Meghallgatjuk, kivel mi történt az elmúlt időszakban, igaz, hogy sör nélkül, de másik nézőponttal. Többünk változtatott. Többünknek változott az élethelyzete. Elmondhatjuk az örömünk és a bántatunk anélkül, hogy terápiás csoportban éreznénk magunkat. Tudunk segíteni elfogadni, vagy éppen tovább lépni. Akár az orrodra is csaphat egy-egy felismerés. Felismerheted, hogy a sok "elvártból" valójában "ki és mi vagyok én". Miből tudom magam összerakni. Mitől, miből, hogyan leszek valódi Férfi!" (Sz. Imre - alapító tag) 

S amit néhány Lovag mondott még a csoportról:

M. Péter (fotós) - alapító tag: elég különböző férfiak dinamikusan változó csoportja, akik legalább egy dologban biztosan közösek: nem félnek az általad teremtett környezetben megmutatni valódi énjüket. A félelmekkel, kétségekkel, gyötrelmekkel teli énjüket, melyet a világ más pontjain nagyjából elrejteni kényszerülnek.

M. János (marketing vezető) - alapító tag: Egy meglehetősen vegyes férfi társaság. Egész jól leképezi a társadalom egy részének a sokszínűségét. Útkereső emberek, akik gondolkodnak hogyan is kellene jobb emberré válni. Elmélkedni vajon mi a feladatuk a világban? Olyanok, akik kíváncsiak mások problémáira is, de megosztják saját vívódásaikat is.

K. Balázs (mérnök, középvezető) - alapító tag: Évi "kerekasztalánál" az őszinte, kötetlen beszélgetések mellett - amelyeken mindenki annyit oszt meg magából, amennyit éppen akkor gondol - minden alkalommal feldolgozunk egy aktuális, izgalmas, vagy éppen valamilyen szempontból rázós témát. Az évek során kialakult sajátosan otthonos, baráti hangulathoz tapasztalatom szerint az újonnan érkező "bátrak" is könnyen tudnak kapcsolódni. Számomra ezek az alkalmak a rohanó világ ellenében segítenek rendet teremteni magamban, és rátekinteni arra, hogy éppen hol tartok, mi a dolgom. Emellett olyan őszinte - tehát értékes - sorsokat, gondolatokat, tapasztalatokat ismerek meg a társaimtól, amelyekből én is tanulok, és amelyek viszonyulási pontot jelentenek számomra. Hálás vagyok, hogy a részese lehetek Évi e nem mindennapi kezdeményezésének.

K. Péter (mérnök, projekt vezető): A mindig küzdő, harcos, vezető, iránymutató, felelős férfiak megosztják dilemmáikat és a másik életéből, tapasztalataiból kapnak ihletet, biztatást a továbbiakhoz.

B. Attila (grafikus): A Kerekasztal Lovagjai számomra egy kulturális kör, mivel az élet minden szegmenséből csatlakoznak bele emberek , ki -ki a maga módján , és akár idejére is . Így szociálisan egy elég különböző népséget megmozgató csoportosulás . Számomra sok energiát add a többi tag az élethez , inspirálnak hogy csináljam a dolgomat.

S. Péter (elektroműszerész, projekt vezető) - alapító tag: A csoportban férfiak hallgatják meg és segítik egymást, akár magával a hallgatással, akár egy-egy másik nézőponttal, vagy akár aktívan, tettekkel.

B. Balázs (marketing és kereskedelmi vezető, vállalkozó): Mi a csoport? Pár 35+os, egyéb közös programot nem szervező, egymástól nagyon eltérő szociális háttérrel, képzettséggel, világnézettel rendelkező pasi sörözés helyett egy életmód stúdióban jön össze havonta egyszer és olyan dolgokat mondanak el az életükről, amit lehet, hogy máshol nem tudnak/akarnak megosztani - biztonságos, elfogadó környezetben, mely megengedi a nézetek kulturált ütköztetését, bárki számára fogyasztható mértékben adagolt spiritualitással, (ritka, indokolt kivételektől eltekintve) oldott hangulatban.
S mit jelent a csoport számomra: Kapcsolat a való élettel - a "valahová tartozás" érzése mellett.
- havonta 1x pár órára betekinthetek tőlem (és baráti társaságomtól) nagyon különböző férfi életébe;
- szembesülök olyan kihívásokkal, amikről az ember általában azt gondolja, hogy  "velem sosem történik meg" - de persze engem is bármelyik nap megtalálhatnak,
- szembesülök azzal, hogy mennyire szerencsés volt eddig az életem és minden egyes alkalommal hálát adhatok, hogy eddig nem velem történtek ezek az események
+ előfordul, hogy Évitől vagy a csoporttól kapok olyan impulzust, ami segít megvizsgálni más szempontból megvizsgálni egy problémaként érzékelt élethelyzetemet

S amit a Lovagok mondtak rólam:

- Egy olyan Nő, aki csak a rá jellemző és utánozhatatlan női finomsággal, lágysággal tudja úgy meghajlítani a teret az őt körülvevő férfiak körül, hogy azok biztonságban és otthonosan érezzék magukat ahhoz, hogy megnyílhassanak.

- Évinek képessége van arra, hogy egymástól merőben eltérő érdeklődésű és személyiségű embereket közös nevezőre hozzon. Kiválóan beszéli a „férfinyelvet”, s mivel ő maga pedig egy igazi NŐ, mindig ennek megfelelő minőségű jelenléttel van közöttünk. Legyen az ülések aktuális témája egy frissen átélt trauma vagy az Élet Nagy Kérdései közül éppen valamelyik, az Évi által megteremtett támogató légkörben az ismeretlenek előbb lovagokká, majd talán kicsit bajtársakká is válnak.

- Te egy kivételes ember vagy nagy bölcsességgel, sok tapasztalattal és nagy érzékenységgel mások problémái iránt. Az emberek elképesztően gyorsan nyílnak meg számodra, mert szinte azonnal nagy a bizalmuk feléd. Mai hitetlen, vallástalan, gyenge erkölcsű és morálú világunkban az emberek éhezik a spirituális gondolatokat, kapcsolódást és ezt Te tudod adni számukra. Sokszor annyi is elég, hogy a mindennapi dolgokról olyan módon lehet gondolkodni, beszélgetni amely megemeli ezeket a problémákat egy spirituális, filozófiai síkra és így az ember úgy érzi megoldást talál, javul a saját tisztánlátása és esetleg a hozzáállása is.

- A belső hang, aki válaszol is. Érzelmi és értelmi co-processzor, aki segít feldolgozni az eseményeket és utat választani az elágazásoknál.

- Egy nagyon közvetlen, kedves és barátságos embert ismertem meg benned az első pillanattól fogva. Segítőkészséged és humanizmusod határtalan, legalábbis amit én látok belőled. Szorgalmasságod ihletet ad számomra. 

- Évi olyan teremtés, aki képes beleérezni az ember helyzetébe, képes segíteni változtatni a hozzáállásán, instant rálátásával a megoldás felé vezetni a másik felet. Különösen erős a lelkesedés felébresztésében, illetve olyan rejtett/nem használt képességek feltárásában, amik elő(bb)re viszik az embert. Önzetlensége, és igen széleskörű tudása is támogatja a felsoroltakat.

- Évi számomra hiteles volt azokban a "szerepekben" ahol eddig találkoztam vele  - egy "előző életünkben" az Unilevernél, mint média manager és kolléga; "spirituális szakemberként" egyéni, "életviteli tanácsadóként" csoportos helyzetekben. Három alkalommal voltam Évinél egyéni kezelésen/tanácsadáson. Gyakorlatias, jól értelmezhető, előremutató visszajelzéseket kaptam Évitől az önismereti munkához, több esetben "aha-élmény" formájában. Évinek mindig van a résztvevőknek szóló feladata vagy váratlan kérdése, amivel kimozdít a komfortzónából és gondolkodásra késztet. Minden alkalommal átjön az adott témával kapcsolatos magas szintű felkészültsége - anélkül, hogy erről meg akarná győzni a csoport tagjait. Megfelelő időben, megfelelő helyen elhelyezett kérdésekkel, szinte észrevétlenül terelgeti a beszélgetéseket. Nagyon szeretem a Lovag-csoportot. Évi profi módon hangolja össze a résztvevőket, a csoporttagok között eltűnnek azok a különbségek, amik a hétköznapokban elválasztanak bennünket. Ki tudok lépni a magamra öltött szerepeim mögül és megosszam legőszintébb gondolataimat - és ha ez valakit zavar, akkor az Évi által kialakított és fenntartott biztonságos tér lehetőséget ad az eltérő nézőpontok alapos megismerésére, kulturált keretek között.